Emetofobie, de angst om te (zien) braken.
Een fobie die bijzonder weinig bekendheid heeft en toch op nummer 7 staat van de lijst met meest voorkomende fobieën.Een fobie die ik regelmatig voorbij zie komen.
Wat? zullen de meeste mensen denken. Dat is toch geen punt, als je ziek bent en moet overgeven, nou ja, dan ben je het maar kwijt.

Maar wat als je dat niet kan, als het idee dat je misschien moet braken je al hartkloppingen geeft, je in de paniek schiet, je gaat transpireren en je je geen raad weet?
Wat als dat zóveel invloed op jou (en je omgeving) heeft dat je niet wilt uitgaan, niet naar feestjes, want drank staat in jouw systeem gelijk aan de mogelijkheid tot braken. Idem met openbaar vervoer (wagenziekte), de wens om kinderen te krijgen (ochtendmisselijkheid) en je al je eten (bijna te) gaar kookt, want stel je voor ….
Dan ben je behoorlijk beperkt in je leven.

Hoe bijzonder is het dan om deze week van 2 verschillende cliënten de feedback te krijgen dat ze deze fobie aan het loslaten zijn, dat ze weer gaan genieten van het leven, dat spugen, kotsen, braken en overgeven … alleen nog maar woorden zijn.

Lees hier een deel van de feedback:
Ik heb al 2 keer braaksel op de grond zien liggen en het deed me niks. Op het moment zelf weet ik tegen mezelf te zeggen “vies, maar gewoon niet kijken” ik heb zelfs  … lees meer >>

Echt… het mooiste ‘werk’ van de wereld! 🙂